Mikä projekti?

Tanssiteatteri Hurjaruuthin yhteisösirkusprojekti SIRKUS SAAPUU KAUPUNKIIN toimi vuosina 2014-2016 Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueella. Vuosina 2017-2018 Sirkus saapui Itä-Helsinkiin. Hanketta tuki Helsingin kaupunki.

Hanke on päättynyt vuoden 2019 alussa. Näillä sivuilla kerrotaan projektin vaiheista.

Projektin symboli on sirkusteltta. Teltta sulkee sisäänsä erilaisia tapoja lähestyä sirkusta, sen voi pystyttää minne vain ja mikä parasta - telttaan ovat tervetulleita ihan kaikki!

AIEMMIN TAPAHTUNUTTA

Syksyllä 2014 Tanssiteatteri Hurjaruuth käynnisti yhteisöllisen kehityshankkeen Ruoholahden alueella. Hankkeen myötä Hurjaruuth toi sirkusta entistä saavutettavammaksi kotikulmillaan Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa. SIRKUS SAAPUU KAUPUNKIIN -hankkeen aikana Hurjaruuth on järjestänyt sirkustyöpajoja mm. Ruoholahden nuorisotalo Korallissa, alueen päiväkodeissa ja Leikkipuisto Ruoholahdessa. Hanketta tukee Helsingin kulttuurikeskus ja se on yksi ns. Helsingin mallin hankkeista, joissa ideana on taidetoimijoiden jalkautuminen yhteisöihin.

Sirkustaiteilijat Celso de la Molina, Talvi Janatuinen ja Haidi Sadonkorpi sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja Minttu-Maaria Makkonen ovat toimineet hankkeen taiteilijoina vuosina 2014-2017.

Nuorisotalolla järjestettyyn Torstaisirkukseen osallistui kymmeniä Ruoholahden alueen nuoria. Diabolot ovat lentäneet muuallakin kuin nuorisotalon salissa – alueen asukasleikkipuistossa ja päiväkodeissa, kaduilla sekä koulujen kanssa yhteistyössä järjestetyssä toiminnassa sirkusta pääsivät kokeilemaan niin vauvat, isommat lapset kuin aikuisetkin.

Kehityshankkeen ideana on paitsi lisätä yhteisöllisiä toimintamuotoja, myös kehittää teatterin omia työskentelytapoja. Vuoropuhelu yhteisössä tapahtuvan taiteen ja teatterin muun ohjelmiston kanssa on pidetty vireänä. Muun muassa sirkustyöpajoihin osallistuneet Ruoholahden leikkipuiston iltapäiväkerholaiset näkivät Hurjaruuthin Talvisirkuksen yleisöennakossa ennen ensi-iltaa ja tapasivat Talvisirkuksen taiteilijoita vuosina 2014-2016.

Vuonna 2016 sirkustoimintaa juurrutettiin alueelle ja monia aiemmin aloitettuja toimintamuotoja jatkettiin (mm. viikottainen nuorisotalosirkus 10-12-vuotiaille, eri-ikäisille maahanmuuttajataustaisille tytöille sekä kantasuomalaisille tytöille suunnattu yhteinen tyttöjen sirkus keväällä 2016, päiväkotisirkusta alueen päiväkodeissa, monivammaisten lasten ryhmän sirkustyöpajat, Leikkipuistolla sekä vauvasirkustyöpajoja että avointa, monikulttuurista perhesirkusta).

Projektin huipennus oli v. 2015 ja 2016 keväinen sirkusviikko, jolloin kaikille avoin värikäs sirkusteltta valtasi kaupunginosan.

Teltalla järjestettiin mm. avointa sirkusolohuonetoimintaa livemusiikilla, vauva- ja taaperosirkusta, kaiken ikäisten musaparaati sekä afrotanssin, musiikin ja lorujen työpajoja. Päivisin työpajoja suunnattiin alueen koululaisille ja päiväkodeille ja iltapäivisin & iltaisin alueen kaikille asukkaille. Esim. vuonna 2016 viikon aikana varsinaisia pajoja kertyi 24, jonka lisäksi avointa katusirkuskokeilua oli tarjolla yli 20 tuntia.

Teltalta lähti päivittäin myös elämykselliset kaupunkikierrokset, joita veti teatteri-ilmaisunohjaaja. Toiminnallinen kaupunkikierros pohjautui alueen eri-ikäisten asukkaiden tarinoihin, joita oli kerätty kevään aikana teatterityöpajoissa mm. vanhustenkeskuksessa Lauttasaaren puolella sekä Ruoholahden ja Jätkäsaaren päiväkodeissa sekä leikkipuistolla.

Sirkusviikkojen yhteydessä toteutettiin jo toista kertaa alueen päiväkotien yhteinen jättipiknik, jossa oli vuonna 2016 mukana myös Helsingin taiteilijaseuran kuvataidekoulun jättimaalausseinä sekä Talvisirkuksestakin tuttu sirkusorkesteri Peloton. Piknikille osallistui n. 330 lasta ja aikuista. Yhteensä sirkusviikoille osallistui n. 1000 henkilöä.

Vuonna 2016 alueen elämyksellinen joulukalenteri järjestettiin jo kolmatta kertaa, ja Hurjaruuth oli mukana toteuttamisessa. Hanke päättyi Ruoholahden & Jätkäsaaren alueella vuoden 2017 alkuun. Jätkäsaaren kirjastossa & infokeskuksessa järjestettiin MUISTIKUVIA – kokemuksellinen sirkusnäyttely, joka oli avoinna aina kirjaston aukioloaikoina 29.11.2016–13.1.2017. Näyttelyn yhteydessä toteutettiin työpajoja alueen koululaisille ja päiväkodeille. Muistikuvia-pajoihin osallistui 130 lasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti